Allt om Fortnite

Fortnite är ett så kallat onlinespel som bara funnits sedan 2017. Det är amerikanska speltillverkaren och utvecklaren Epic Games som står bakom spelet. Spelet kan spelas i tre olika spellägen som heter ”Fortnite: Save the World”, ”Fortnite Battle Royale” samt ”Fortnite Creative”. Det första spelläget är ett överlevnadsspel där man, som mest fyra stycken spelare, hjälps åt och i princip skjuter zombies och försvarar olika objekt. Det andra är ett spel där man alla mot alla, som mest 100 spelare, ska strida mot varandra och bli siste man på täppan. I det sista med som mest 16 spelare, kan man skapa egna världar och platser att slåss på, dvs. här kan kreativiteten flöda. Utseendemässigt och spelbarhetsmässigt är de likartade i alla tre lägena dock. Spelet har kritiserats för att vara alltför likt PlayerUnknown’s Battlegrounds och tillverkarna bakom detta har därför stämt Epic Games.Fortnite är ett av världens just nu mest populära spel. Det finns för de flesta spelplattformar som till exempel Xbox, Playstation och Androidmobiler och en stor del av det arbete som utvecklaren lagt ner har gått ut på att spelet ska fungera lika bra oavsett plattform. Siffror som 125 miljoner och 200 miljoner spelare nämns i media och kring 80 miljoner lär spela varje månad. Detta gäller battle royale-versionen främst även om alla versioner varit framgångsrika. Spelet har blivit nominerat och vunnit en mängd spelpris och blivit något av ett fenomen, kanske framförallt bland yngre. I Sverige rekommenderas spelet från 12-års ålder men viss kritik har framkommit att spelet, som innehåller våld och nakenhet, kan vara olämpligt för barn.Fortnite Battle Royal är gratis vilket kan vara en del av förklaringen till dess framgång. Även Creative är gratis men i båda varianterna går det att köpa saker i själva spelet. Fortnite: Save the World kostar dock lite grann innan man kan börja spela. Detta kan bland annat köpas i Microsoft Store.

Fortnite: Save the World

Fortnite: Save the World

Spelläget Save the World släpptes 2017. Det utspelar sig I nutid på jorden. En storm har gjort att 98 % av befolkningen försvunnit och att zombieliknande varelser attackerar de övriga. De överlevande har skapat skydd och baser och som spelare är man boss på en av dessa och idén är att man ska hitta överlevande, resurser och kanske  en väg tillbaka till den plats jorden var innan. Som mest kan man här vara fyra spelare och då hjälper man varandra med de olika uppgifterna.

Fortnite Battle Royale

Detta spelläge tillåter upp till 100 spelare. Det finns möjlighet att agera som duo eller i grupp om man vill det men man kan även köra ensam. Handlingen går ut på att en spelare släpps ner utan vapen i en så kallad Battle bus, som ser ut som en amerikansk skolbuss. Väl på marken så ska man kämpa för få till sig vapen, diverse grejer och fordon. Samtidigt så har man andra efter sig och man måste försöka hålla sig vid liv och slå ut motståndarna. Under spelets gång så minskar arealen man kan vara på p.g.a. en storm. Siste man vid liv på den krympande platsen räknas som vinnare.