Att planera ett spelevent

Spelevenemang handlar om två saker, teknik och gemenskap. Du måste maximera båda för att vara värd för ett framgångsrikt spelevenemang. För att få allt att matcha var vår spelklubb tvungna att läsa på en massa innan vi arrangerade vårt första event själva.

Att fördjupa sig i spel kommer bara att bli hetare när vi ser virtuell verklighet utvecklas. Men hur kan man dra nytta av populariteten hos dessa spel och skapa evenemang kring dem? Här är vad du behöver veta.

För det första är det inte en kasinokväll eller pokerturnering att vara värd för ett ”spelevenemang”. Här kommer vi hänvisa till spel och spelevenemang med interaktiva videospel.

Bakgrund

Först lite historia, på 80-talet skulle en spelkonvention endast ha gett toppkonkurrensen från de olika arkadspelen. Idag, på grund av samtrafiken mellan alla på Interwebs, är spel mer en livsstil än en tillfällig utmaning. Det finns YouTubers som försörjer sig på att ge tips om hur man blir mer framgångsrik med spel och testar nya funktioner för miljontals människor (ja, faktiskt) som tittar på varje rörelse.

Dagens spelevenemang lockar skickliga spelare men eftersom många av spelen involverar rollspel och avancerade berättelser, hittar du också cosplay och andra sätt som människor hittar för att ta spelet utanför skärmen.

På grundval av ditt evenemang kan det finnas en “videospelturnering” men det du faktiskt är värd för är i de flesta fall ett alternativt universum eller en elitcybersporttävling.

Det finns två huvudkomponenter i toppspelande evenemang, den faktiska kompetenskonkurrensen och det samhälle du bygger. Eftersom de flesta spelare på denna nivå ansluter runt om i världen, kommer många spellevenemang att locka den globala publiken. Även människor som inte är inblandade i toppnivåpå tävling tittar och ansluter till andra.

Teknik kommer att bli ett stort drag för ett spelevenemang. Eftersom en stor del av deltagarna bara kommer att titta på tävlingen, måste du skapa en upplevelse som kommer att vara trevlig. De kommer inte att vara nöjda genom att bara kika över någons huvud och titta på skärmen. Ta till exempel Epic Esports Event som hölls i Moskva. De ville att publiken skulle känna en del av spelet så de sände spelet på stora skärmar i hela hallen och använde videokartläggning för att spela upp effekterna från spelet på de omgivande väggarna så att deltagarna kände att de också var “i” spel.

Interaktivitet är en nödvändighet

I linje med teknik som har en huvudroll i ett spelevenemang måste du leta efter sätt att skapa en förstklassig upplevelse. Det betyder inredning som är i linje med spelet som fördjupar människor i spelvärlden. Du vill inte att huvudrummet bara ska dekoreras med ett spels logotyp. Du behöver deltagare som praktiskt taget lever i spelet i några dagar. Det är vad de letar efter. Vissa evenemang använder elektroniska LED-armband för att utlösa ljuseffekter när deltagarna går förbi. Detta ger en känsla av att interagera med spelets virtuella värld, det var överkurs för oss dock, men en grymt cool idé.

Spelevenemang är perfekta för att använda en online-community eftersom spelare tycker om kamratskapet med den sociala upplevelsen online. Men antagandet av din egen online-community kan vara en utmaning eftersom dessa deltagare förmodligen redan är en del av en spelgemenskap och kanske inte vill ta sig an en annan. Du kanske inte vill bygga din egen konkurrerande online-community utan istället delta i dem som dina deltagare redan tillhör.

Dina deltagare vill träffa influencersna de har sett och de människor de har spelat med så “nätverksfest” borde också spela en stor roll. Men det här kommer inte att vara traditionella nätverksfester. De måste vara anpassade till spelvärlden och fortsätta upplevelsen av att vara “i den världen”.

Anpassa upplevelsen

På Star Trek-kongresser hör man ofta argument mellan traditionister och fans av nyare anpassningar om de felaktigheter som inträffade i film- och tv-program. Spelevenemang är inte annorlunda. Förutom de vanliga påfrestningarna för att vara värd för ett evenemang måste du se till att du är trogen mot spelet. Några av dina deltagare kommer att känna spelet bättre än de känner till sitt kvarter. Trippelkontrollera alla dina uppgifter.

Om ditt spelevenemang involverar ett rollspel där människor har adopterat en spelarkaraktär (en fiktiv person som de bär genom hela spelet), hittar du kreativa sätt att införliva detta. Se till att när du registrerar dig frågar du deras “alter ego” namn. Använd den på namnmärken eller ange dem i deras interaktiva armband så att du kan slutföra den uppslukande upplevelsen.

Med tanke på att vi hyrde lokalen för eventet så var vi tvungna att ha vuxna där med oss också. De hade dock en egen avskild hörna med soffa, kök, tv och annat, så det gick ingen nöd på dem. En del av dem spelade också, men inte direkt samma spel som vi. De höll sig mer till schack och spinnspel online.