Datorvärlden – En värld som krymper, del 2

Detta blir den tredje delen i vår serie om den tekniska utvecklingen som vi sett under det senaste århundradet, hur datorerna växte fram, introduktionen av internet som idag är mer eller mindre ett måste i människans liv. Ett annat stort genombrott och verktyg som idag är livsviktigt för många är mobiltelefonen som gör att vi nu inte är knutna till en fysisk plats, om folk vill komma i kontakt med oss eller om vi behöver gå hjälp snabbt från exempelvis polis eller ambulans.

Mobiltelefonens framväxt – det började med ett nät

Idag tar vi det för givet. Och vår mobiltelefon har nästan blivit en förlängd del av vår kropp. Vi tar med den var vi än går, och hanterar många av våra vardagliga ärenden den. För de födda efter 2000-talet är tiden före mobiltelefonen icke-existerande. Men framväxten av mobiltelefonen var en krokig sådan och allt fungerade inte problemfritt som idag. För utvecklingen fick staten och kapitalet arbeta tillsammans och i Sverige var vi i första ledet när det kom till utvecklingen. Redan 1956 växte det första mobilnätet fram som tillät 125 uppkopplade enheter fördelade på tre stycken stationer runt om i Sverige. Då var det ingen fråga om att privatpersoner använde sig av nätet utan det var framför allt i försvarsmaktens intressen att ha ett kommunikationsnät över Sverige. Det var först under 1990-talet som nätet moderniserades med ingången av 2G-nätet. Det var fortfarande ingen tanke att mobiltelefonen skulle användas av varje hushåll i Sverige. Men under 1990-talet exploderade försäljningen av mobiltelefoner. Sedan dess har utvecklingen aldrig riktigt stannat av.

De första mobiltelefonerna

De första mobiltelefonerna var likt de första datorerna stora, otympliga och dyra. Över ett kilo tunga, fördelat på en 23 cm lång och 13 cm djup telefon var det svårt för många att förstå potentialen i dessa. Men utvecklingen fortsatte och två nordiska företag i Sverige kom att under 1990-talet att bli världsledande försäljare av mobiltelefoner – Nokia och Ericsson. Ericsson var inte ett nytt företag utan hade varit med i IT-branschen under en lång tid. Även Nokia hade producerat allt från bildäck till gummihandskar parallellt med att de gav sig in på telekommarknaden. Genom att förstå vad privatpersoner efterfrågade i kombination med användarvänlighet slog den finländska mobilen in sig på marknaden. Spel som snake, och möjligheten att använda en kalender i sin mobiltelefon var banbrytande för tiden.

Utvecklingen av smartphones

2006 presenterade Steve Jobs något som skulle förändra världen för alltid. I en historisk presentation visade han för första gången upp iPhone för världen. Apple – som tidigare hade släppt sin musikspelare iPod – gjorde mobiltelefonen till en allt-i-ett mobil. Kombinationen av musikspelare, kamera, telefon, internetuppkoppling samt funktioner som Google maps och GPS samtidigt som den hade en makalös design för dess tid gjorde att iPhone blev en av de mest sålda mobiltelefonerna historien. Apple tillät även privatpersoner och företag att utveckla och publicera egna program – så kallade appar – på sin försäljningsplattform Apple Store. Resultatet blev en mängd nya applikationer med tusentals användningsområden. Sättet vi såg på kommunikation skulle aldrig vara sig likt igen. Mer om det läser vi i del 4.

Steve Jobs