Farmville – Facebookspelet som förändrade spelvärlden

Ett av de första spelen som kom som gick att spela via Facebook var Farmville. Spelets första version kom 2009 i juni. Det blev snabbt en succé och som mest hade spelet över 80 miljoner användare. Under mindre än ett år lyckades spelet locka så många användare och har genom åren varit den största applikationen som varit extern på Facebook. Zynga var den speltillverkare som lanserade spelet och en av anledningarna till den stora succén var att spelet var gratis. En annan anledning var att Zynga var snabba med att utveckla appar för  iPhone snabbt.

Spelet var enkelt och underhållande

Det mesta som var gjort med Farmville var enkelt. Ville man börja spela gjorde man det enkelt genom att öppna applikationen via sin Facebook och sedan välja kön på sin spelare. Efter det kunde man välja hur figuren skulle se ut och allteftersom kunde man ändra utseende på figuren. Spelet var också interaktivt med ens Facebook-vänner och de kunde man välja att lägga till som grannar. När man hade grannar fanns det några saker man kunde göra. Det gick att besöka och se hur grannarnas farmar såg ut och det gick att hjälpa varandra. Hjälpen gick ut på att ändra skicka presenter eller att hjälpa till med något på den andres farm. Mycket av succén byggde just på det att man hjälpte sina vänner och på det sättet tog sig vidare i spelet.

Hur spelet gick till

I det första level av spelet fick man en liten landyta. Den bestod av 12×12 rutor. Marken som man hade tillgång till skulle man sedan sköta för att ta sig vidare. Det första man behövde göra var att plöja marken vilket man instruerade sin figur till att göra. När detta var klart var marken odlingsbar och det var dags för nästa steg – att välja vilken gröda som skulle odlas. Man fick öppna marknaden och se vilka grödor som var möjliga att odla. Dessa kostar Farmville-slantar. När man odlade gällde det att välja med omsorg. Grödorna tog olika lång tid på sig att växa och den tid som var angiven för respektive gröda var samma tid som i verkligheten. Stod det fyra minuter tog det alltså fyra minuter att odla den grödan. När grödorna väl var färdigväxta var det dags för skörd. Skörden gav både pengar och poäng. Poängen i Farmville hette XP. Missade man att skörda i tid ruttnade efterhand grödorna och om det gick mer än dubbel tid mot den tid det tog för grödan att bli färdig fick man noll poäng och inga pengar.

Hur spelet gick till

Förutom att sköra de olika grödorna kunde man även köpa saker till sin farm. Det kunde vara saker av nytta till exempel en traktor eller en byggnad att förvara saker i. Dessa saker gjorda att det gick snabbare att plöja eller skörda. Efter hand kunde man även börja köpa djur som både krävde stallar och foder. Djuren gav även dem skördar, men då i form av exempelvis mjölk från korna och ull från fåren. Allteftersom samlade man poäng som tog en upp i högre level. Högre level betydde också att man kunde köpa mer saker. Det var ett otroligt underhållande spel och förändrade verkligen spelvärlden på sitt sätt. Idag finns det kvar, men det är betydligt färre som spelar det.