Framtidens tv och bio – Streaming online

En streamingtjänst är en digital plattform som tillåter dig att strömma musik, film och tv-serier via internet direkt till din dator. Det kräver inte att du laddar ner eller installerar en fil för att du ska få ta del av innehåll, utan det enda du behöver göra är att registrera dig för någon av de många tjänsterna som finns. Idag finns det flera olika leverantörer som erbjuder allt från musik, film, tv-serier, dokumentärer och andra typer av program. Det är värt att nämna att även flera TV-kanaler har övergått till att erbjuda sina program via en streamingtjänst. Sveriges television var tidigt ute och erbjöd sitt programinnehåll på webben för att göra det tillgängligt till de som föredrar att använda datorn.

Sveriges television – folkbildning

SVT har som uppdrag av regeringen att leverera program av allmänintresset. Det görs i form av nyheter, underhållning, kultur och folkbildning. SVT-play lanserades för att erbjuda hela programutbudet på webben till alla som bor i Sverige. De flesta program är endast tillgängliga för de som befinner sig i Sverige på grund av licensavtal. SVT har även öppnat upp en sida som heter öppet arkiv där det går att hitta program från flera decennier tillbaka. Ta del av det första avsnittet av aktuellt, eller se igenom rederiet igen.

Netflix – film & underhållning

Netflix är en privat aktör som erbjuder för betalande kunder att ta del av film, tv-serier, dokumentärer och mycket mer. Netflix har blivit en av de mest populära streamingtjänsterna med sitt breda utbud. Under de senaste åren har Netflix börjat att köpa in eget innehåll som de publicerar som ”Netflix original”. De arbetar aktivt för att se till att samtliga målgrupper får innehåll dedikerad för deras ändamål. Vare sig du vill se romantiska komedier eller dokumentärer om andra världskriget så finns det något för dig. Trots att Netflix är ett välkänt namn så går de fortfarande inte med vinst. Det kostar otroligt mycket att köpa rättigheter för att visa filmer, och i takt med att de har börjat beställa egna filmer och dokumentärer har deras kostnader gått upp än mer.

Spotify – en svensk IT-jätte

Spotify är den svenska IT-giganten som tog världen med en storm när det lanserades. Innan Spotify släpptes stod musikindustrin vid ett paradigmskifte. Människor hade slutat använda sig av CD-skivor, och i takt med att digitaliseringen tog fart ville allt fler ha musik på sin dator. Det föranledde att allt fler började ladda ner musik olagligt, vilket ledde till att skivbolag förlorade pengar. Det fanns innan Spotify inget prisvärt alternativ för dem som ville lyssna på musik via internet. Men så kom Spotify som tillåter sina användare att lyssna på hur mycket musik de vill för 100 kronor i månaden. Istället för att köpa specifika låtar eller album har man genom Spotify möjlighet att lyssna på de låtar man vill, utan att köpa dem. Spotify har även en gratisversion där man kan lyssna på hur mycket musik man vill men med reklaminslag var femte minut. Spotify lanserades 2008.

Spotify