Minecraft

Vill man spela ett lärorikt spel som får timmarna att flyga förbi så borde man definitivt pröva på att spela minecraft. Minecraft är ett äventyr och byggdatorspel som utvecklades 2009 av svenska datorspelutvecklaren Markus Persson. Den fullständiga variationen av spelet släpptes hösten 2011 även fast det förstås var möjligt att spela spelet tidigare än så via Minecrafts hemsida. Spelet går ut på att placera ut block för att sedan ge sig ut på ett spännande äventyr.

Det finns inte enbart ett rätt sätt att spela minecraft på vilket innebär att det är upp till varje spelare att avgöra vad de vill göra när de spelar. Ett spel har nog aldrig varit friare än vad Minecraft är och dessutom går det att spela minecaft via datorn, på olika konsoler (bl.a. xbox one, Switch och PlayStation 4) och via mobilen. Det är såklart möjligt att sitta och spela själv men vill man hellre sela tillsammans med kompisarna så går det också bra. Att bjuda in alla sina vänner till sin egna värld är idag fullt möjligt och tio personer kan då spela samtidigt. Möjligheterna i Minecraft är oändliga bara man har tillräckligt mycket med fantasi så kan man komma riktigt långt i spelandet.

Hur spelar man minecraft?

Spelupplägget för minecraft är egentligen inte alls speciellt invecklat vilket också är varför så många väljer att börja spela spelet. Det viktigaste att veta om är att det finns fem olika separata spellägen vilket är Survival mode, Creative mode, Adventure mode, Hardcore mode och Spectator mode.

Creative mode fokuserat på att bygga och det finns inga begränsningar hur mycket man kan bygga. Det är möjligt att bland annat bygga människor, hus, sjöar och berg. Bara fantasin sätter stopp över hur mycket man kan bygga. I Survival mode lever man lite mer begränsat och måste arbeta för att kunna bygga så som att hugga ner ett träd för att kunna bygga ett hus. Adventure mode är likt survival mode men det krävs att man har ett verktyg att bygga med istället för att bygga med händerna. Hardcore mode är också likt Survival mode med man måste alltid spela på den svåraste nivån och skulle man dö så går det inte på något sätt att återskapa världen. Sist men inte minst så finns Spectator mode som är likt Creative mode men man kan inte längre interagera i världen, detta eftersom man flyger.

Spelet kan beskrivas som ett digitalt lego. Uppgiften är att bygga upp en värld för att sedan gå runt i den världen och skapa spännande historier. Det finns inget direkt svar på hur man spelar Minecraft. Varför det är så beror på att det inte finns någon specifik väg att följa när man spelar utan man tar sig fram lite hur man själv vill och upptäcker världen på sina egna villkor. Det finns inte heller någon början och slut i spelet vilket också innebär att det inte finns ett speciellt mål som man behöver nå innan spelet är avklarat. Poängen med spelet är istället att bygga upp sin värld och såklart att ha roligt medans man spelar.