Nintendo – en av de största i historien inom digitala spel

Många speltillverkare har kommit och gått genom åren, men en av de som har funnits med tidigt bland de digitala spelen är japanska Nintendo. Tillverkaren har i första hand varit känd för de spelkonsoler de har tillverkat och under lång tid var de ledande på marknaden. Det är få personer som aldrig har spelat något av alla de spel som Nintendo har tagit fram. För att nämna några av de största finns Super Mario, The Legend of Zelda och Mario Kart. Företaget har tillhört de allra största länge och var med från början grundades det den 23 september 1889. I början var det spelkort som tillverkades, men efterhand gick det mer och mer över till att utveckla tv-spel.

Nintendo var spelkortstillverkare under många år

De första spelen som Nintendo utvecklade var spelkort. Under slutet av 1889 fanns inte tekniken som företaget skulle komma att bli mer känt för under slutet av 1900-talet. I början gjordes spelkorten av för hand av grundaren Fusajiro Yamauchi. Spelkorten kom att bli populära vilket ledde till att han fick anställa personer för att producera fler kort. Efterfrågan på spelkorten blev bara större och större. Faktum är att Nintendo än idag tillverkar spelkort, men tv-spelen har helt klart tagit över hand de senaste årtiondena. Namnet Nintendo står för plikt och ansvar, himmel och tempel. Det är de tre delarna Nin, ten och do som har olika betydelser. Från Nintendo sägs det att namnet står för “Lägg lyckan i himlens händer”. Nintendo har genom årtiondena bytt namn många gånger, men Nintendo har alltid funnits kvar som grunden för företaget.

Nintendo var spelkortstillverkare under många år

Ett stort genombrott för företaget som spelkortstillverkare kom 1953 då de började tillverka spelkort av plast. De här spelkorten kom att bli en stor succé och gjorde att Nintendo intog förstaplatsen som ledande spelkortstillverkare i Japan. Även om företag genom åren har varit ledande är det inte alltid det har kunnat göra att alla anställda kunnat jobba med tillverkningen. Till skillnad från många andra företag har Nintendo löst sysselsättning åt sina anställda så att de har kunnat jobba kvar. Ett exempel är just under 50-talet innan de hade börjat sälja spelkorten i plast och det inte gick särskilt bra för företag. Nintendo såg då till att en del anställda kunde köra taxi för att klara av sitt uppehälle och att se till att personalen var sysselsatt.

Nya kreativa idéer

Under 50-talet minskade spelkortsförsäljningen enormt, speciellt i USA. Nintendos VD var ändå kreativ och såg till att börja samarbeta med Disney genom att sälja kort med Disney-figurer. För att utöka efterfrågan ännu mer skapades även nya spel och det trycktes böcker för att kunna förklara de nya spelen med regler. Det här blev en stor succé, speciellt i Japan och affärerna började rulla på riktigt bra trots den minskade efterfrågan. Företag växte vidare och förutom att tillverka spel bedrevs en massa andra olika verksamheter. Bland annat taxiföretaget där många anställda arbetade.

De första tv-spelen kom först under slutet av 70-talet och det var då företaget kom att bli mer känt i Europa. 1980 kom även Game & Watch ut och de kom att bli väldigt populära med 60 olika spel.