Super Mario Bros

Super Mario Bros lanserades den 13 september 1985 i Japan och spelets framgång fortsatte ganska snabbt att sprida sig även utomlands. Under år 2005 förklarade Imagine Games Network det bästa spelet genom tiderna, med tanke på att det hjälpte till att återuppliva videospelmarknaden i USA. Spelets popularitet resulterade i en stor försäljning för Nintendo, ett nytt rekord till och med. Titeln tog så småningom Wii Sports, men det var fortfarande inom Nintendo-kategorin. För att anpassa sig till moderna tider har företaget lanserat flera varianter av spelet som ska passa de nya, moderna spelkonsolerna. Mario har dock inte alltid varit den han är idag. Super Mario var ursprungligen skapad för Donkey Kong-spelet för i princip samma syfte. Han skulle komma och rädda sin vackra prinsessa från den farliga, arga gorillan. Han hette då, på den tiden, Jumpman. Innan Jumpman var han dock känd dom Mr Video dock höll detta inte sig särskilt länge. Marios namn kommer från en medarbetare som Nintendo hade, vid namn Mario Segale. Segale arbetade med detaljerna kring spelets försäljning på västmarknaden och han var så pass omtyckt att den välkända italienska rörmokaren döptes efter honom. Karaktären bytte officiellt namn till Super Mario år 1983.

Luigi

Det var även då som karaktären Luigi, hans bror, presenteras för första gången. Eftersom att spelet hade sån stor succé så bestämdes det även att en film skulle spelas in just om karaktärerna Luigi och Mario. Filmen släpptes år 1993 och har namnet ”Super Mario Bros”. Bob Hoskins och John Leguizamo fick i uppdrag då att spela karaktärerna Mario och Luigi. Filmen handlar om att de två rörmokar-bröderna måste rädda världen från den onda ödlan King Koopa. Att rädda världen är dock inte nog! Bröderna har även i uppdrag att rädda den fina prinsessan Daisy. Super Mario Bros är det femte mest sålda videospelet nånsin, med över 40 miljoner sålda exemplar över hela världen. Första platsen är en annan klassisk titel, Tetris, med cirka 170 miljoner exemplar som säljs. Andra plats är upptaget av Minecraft (122 miljoner) och på tredje plats finns Wii Sports (nästan 83 miljoner). På fjärde plats ligger nyaste spelet av dom alla, nämligen Grand Theft Auto V som överraskande nog har över 80 miljoner sålda exemplar. Idag har Super Mario Bros en officiell sida där man även kan spela spelet.

Spelets handling

Spelet baseras på en berättelse som utspelar sig på så sätt att Mushroom Kingdoms fridfulla människor attackeras plötsligt av sköldpaddor som kallar sig Koopa Army. Denna armé leds i sin tur av den ondskefulla kungen Bowser. Med hjälp av svart magi förstörs denna dinosaurie (eller jätte sköldpadda) som förstör riket och omvandlar sina invånare till stenar eller tegelstenar.

Princess Toadstool

Dessutom kidnappar han Princess Toadstool, dotter till King Musketeer. Prinsessan är dock den enda som kan avbryta fiendens onda plans och rädda rikets invånare . Mario rörmokaren måste gå igenom åtta världar, krossa fiendens svamp och andra tvivelaktiga fiender tills de når kung Bowsers slott. Med en yxa skär Mario över bron där hans motståndare är och skickar honom till en lavapool. Princess Toadstool är utsläppt och kan återfå Konungen tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd.