Travian lever kvar

Jag har testat på det webbaserade strategispelet som heter Travian. Och vad som förvånade mig var hur länge jag spelade det. Till och med min rumskamrat blev nyfiken efter han såg att jag hade spelet uppe dag efter dag varje gång han kom in för att säga hej. Faktum är, att sedan jag började spela på en deras x3 servrar, har jag nog aldrig tillbringat så många timmar framför ett datorspel sedan jag var en tonåring. Och även om det var länge sedan jag hade så kul framför ett datorspel är det nu läge att kasta in handduken och inse samma sak som jag gjorde för ett par år sedan. När det kommer till datorspel kör jag antingen fullt ut, eller inte alls. Och så gäller även med ett spel som Travian. Så vill du kasta dig in i ett av världens mest populära strategispel där det (nästan) alltid finns något att göra? Testa då Travian!

Webbaserat strategispel

Travian är ett webbaserat så kallat MMO – Massive multiplayer online game – där du regerar över din by i en tidsperiod någon gång under romartiden. Där jag spelade fanns det över 20 000 aktiva spelare, med ett par tusental som spelar just nu när jag skriver det här. Travian skiljer sig från andra strategispel då det inte kräver att jag är aktiv hela tiden. Utan du har bara möjlighet att göra vissa saker i en viss ordning. Du kan alltså ställa in din by på att bygga en ny grotta som tar 25 minuter att bygga. Under den tiden kan du fortsätta med ditt jobb, att laga mat, eller vad du nu än håller på med. När du kommer tillbaka efter 25 minuter kan det visa sig att du inte har resurser nog för att bygga ut ett nytt vetefält, och kan behöva vänta ytterligare 45 minuter innan du gör någonting. Inledningsvis händer det sällan, men i takt med att din by blir mer välutvecklad så kommer det även att kosta mer att utveckla dina resursfält och din by. När du närmar dig nivå 20 kan du vänta dig att viss utveckling tar upp till fem, sex, timmar. Då är det ofta en god idé att investera i en ny by.

Webbaserat strategispel

Fler och fler byar

Eller en tredje by, eller en tjugonde by. Nu finns det 20 000 personer där alla försöker att göra samma sak i samma område. Det finns ett system där man kan skicka meddelande till varandra, gå med i allianser, och driva politik i närområdet. Politik är en viktig aspekt i spelet där ordspråket ”tillsammans är vi starka” passar bra in. Spelare väljer ofta en speciell typ av strategi för sin by. Man välja att göra attackerande soldater eller försvarande soldater och får roller tillsatta till sig därefter. Men för att utnyttja den fulla potentialen av sin by så gäller det att alliansens ledare har koll på, och vet vad de gör. Misstag straffas hårt och med så tuff konkurrens som det är i Travian så gäller det att inte ta fel.