Vad är det som gör en app till en bra app

Du har säkert läst flera artiklar som listar de ”bästa apparna” eller ”apparna du inte kan leva utan!”. Men vad är det som gör de apparna bättre än de tusentals alternativen som du hittar i app store? Frågan är egentligen: vad är det som gör en app bra? Ett snärtigt namn, och bra grafik? Nja, faktum är at en bra att fokusera på följande faktorer: syfte, målgrupp, stabilitet och användarvänlighet. I den här artikeln kommer vi inte skriva vilka appar som är bäst, utan vad som egentligen gör en app bra. Och vad du kan leta efter när du scrollar genom sida efter sida med appar. 

Den gör en sak riktigt bra

Ett vanligt förekommande problem är att försöka klämma in så många funktioner som möjligt i en app. Appar behöver göra en sak bra. Och fokuset bör alltid ligga på ett bygga ett enkelt koncept för att öka sin chans att lyckas. Ta Uber som exempel Om du tar bort att dom nischade in sig på att erbjuda svarta bilar som körde dig dit du ville, handlade deras app i grunden om att hjälpa dig få en taxi snabbare. Utan det fokuset hade de inte varit så stora som de är idag. Så fort Uber fick den saken rätt kunde de bredda sin portfölj genom att lägga till funktioner som att dela taxi. Ett annat exempel är en som heter Dagens Väder som hjälper dig att förbereda dig inför dagen. Med ett enkelt knapptryck kan du se dagens högsta och lästa temperaturer, samt att se precis vad du behöver ta med dig beroende på vad du ska göra utomhus.

Den förstår sin målgrupp

En riktigt bra app vet inte bara sitt syfte och vad den själv gör, utan den förstår också sin målgrupp riktigt bra och designar appen därefter. Kärnan i idén måste mynna ut från vad målgruppen behöver. Den behöver tala till en specifik målgrupp och antingen erbjuda dem någonting de inte visste att de behövde, eller lösa ett problem som de inte visste att de hade. Ta appen Desinty som tilltalar gruppen gamers som är väldigt dedikerade och intresserade av nya spel. De hjälper dom att spåra när nya spel kommer ut, vilka spel som kommer ut, vilket datum, vilka nya funktioner spelet kommer med, och mycket, mycket mer.

Snabb och stabil

Fundera över de apparna du använder på en daglis basis. De kraschar sällan och är snabba att använda. De gör vad du förväntar att de ska göra utan problem. De här apparna erbjuder precis samma standard som appar som följer med din telefon när du installerar den. De fungerar helt enkelt bara. De ska också vara snabba att komma in i, och komma ut ur. Det betyder att ju lägre väntetiden är varje gång du ska använda dem är, desto mindre frustration finns det hos personer som använder dem. Föreställ dig en app för att läsa nyheter eller kolla vädret som tog 15 sekunder att ladda varje gång du öppnade den. Du skulle inte fortsätta använda en sån app särskilt länge, eller hur?